Select Page

Leiden heeft geweldige voorzieningen op het gebied van onderwijs, van voorschoolse opvang tot bite-sized universitair onderwijs bij de Letteren faculteit. Van de 120.000 Leidenaren volgen er 55.000 actief een opleiding. Daar zijn alle mensen die in hun vrije tijd naar een lezing, museum of de bibliotheek gaan nog niet bij geteld. Een stad vol kennis gaat hand in hand met een hoogopgeleide bevolking. Zo woont en/of werkt bijvoorbeeld een tiende van de ruim 350 leden van de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland in Leiden. De potentie van deze nieuwsgierige bevolking uit zich in veel interessante burgerinitiatieven, zoals Stadslab, Singelpark, Leidse Stijl én ScienceOnline Leiden.

Het zijn goede voorbeelden van innovaties. Maar hoe zorg je dat er in de schoolklas of door leergierige professionals ook nieuwe ideeën kunnen worden ingebracht en toegepast? Alleen het overdragen van oude – soms zelfs verouderde – kennis, zoals nog te vaak gebeurt, is onvoldoende. Of nieuwe ideeën altijd beter zijn, kunnen we alleen achteraf beoordelen. Maar we kunnen het ons niet veroorloven om af te wachten. De nieuwe realiteit die we 3.0 noemen ontvouwt zich. Een realiteit waarin 1.0, de offline wereld, met de online 2.0 wereld versmelt.

Wat zou er gebeuren wanneer (top)wetenschap een rol gaat spelen in het gehele leerlandschap, gedurende het hele leven? De kennis is er, alleen wordt ze uit onbekendheid te weinig benut door bijvoorbeeld docenten, museummedewerkers of wetenschappers. We kunnen meer met onze wetenschappelijke kennis doen. En dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Er zijn geweldige (kinder)boeken, sites, apps en evenementen op het gebied van wetenschap.

Bij ScienceOnline Leiden gaan denken en doen hand in hand. Daarom eindigen we deze Unconference met de vraag: ‘Wat kun jij morgen doen om de toekomstige generatie in contact te brengen met de wetenschap van nu?’

Annette ter Haar, Frank Nuijens en Martine Oudenhoven