Select Page

Leiden is niet alleen een broedplaats voor excellente wetenschappers, maar ook voor hen die over wetenschap schrijven of berichten via radio en tv. Een tiende van de ruim 350 leden van de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland (VWN) woont en/of werkt in Leiden. Het is een vakgebied binnen de journalistiek dat helaas zowel door collega journalisten als nieuwsconsumenten niet altijd de waardering krijgt die het verdient. Een wetenschapsjournalist is namelijk niet iedere journalist die over wetenschap schrijft. Neem als voorbeeld de NOS. Als ze al over wetenschap berichten, wemelt de reportage vaak van de fouten. De NOS heeft geen wetenschapsjournalisten in dienst.

Wetenschapsjournalistiek is een specialisme, het is een vak. En Leiden bezit niet alleen een rijk corps van wetenschappers die toponderzoek uitvoeren, ze bezit ook een evenredig indrukwekkend leger aan wetenschapsjournalisten die weten hoe ze deze kennis kritisch moeten beoordelen en overbrengen aan hun publiek.

Kennis is de motor die de Nederlandse economie draaiende houdt. Wetenschapsjournalistiek is daarom hét vak van de toekomst. Koester daarom zowel de wetenschappers als de mensen die kritisch over het onderzoek berichten. Zet het Instituut voor Wetenschapsjournalistiek op, het eerste in Nederland en gelieerd aan de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden. Waar de kennis en kunde van de Leidse wetenschapsjournalisten het vak verder kan ontwikkelen en nieuwe wetenschapsjournalisten opgeleid kunnen worden. Zodat over twintig jaar een tiende van de leden van de VWN NIET uit Leiden komen.

Oorspronkelijk geschreven voor Leidse Stijl, december 2011.